21.10.2024 - 31.10.2024 Apel de Selectie deschis pentru Măsura M2/6B!
Despre GAL

Asociația GAL Dealurile Sultanului reprezintă un parteneriat public-privat ce are ca scop principal sprijinirea dezvoltării comunităților prin identificarea nevoilor locale și promovarea cooperării în verderea soluționării acestora într-un mod cât mai eficient.

Leader este o abordare inovatoare în cadrul politicii de dezvoltare rurală a UE, fiind o metodă de mobilizare și de promovare a dezvoltării rurale în comunitățile locale.

Leader încurajează teritoriile rurale să exploreze modalități noi prin care să devină competitive, să-și valorifice bunurile la maxim și să depășească dificultățile pe care le-ar putea întâmpina, cum ar fi o populație cu tendință de îmbătrânire, niveluri reduse ale prestării serviciilor sau absența posibilităților de angajare. Astfel, se contribuie la îmbunătățirea calității vieții în zonele rurale, atât a familiilor de fermieri cât și a populației rurale în sens mai larg.

  O trăsătură originală și importantă a abordării Leader este instituirea unui parteneriat local cunoscut ca “grup de acțiune locală”. GAL are sarcina de a identifica și de a implementa o strategie de dezvoltare locală, de a lua decizii privind alocarea resurselor financiare și de a le administra. Aceste grupuri pot stimula în mod eficient dezvoltarea durabilă, pentru că ele:

-  adună și combină resursele umane și financiare disponibile din sectorul public, din sectorul privat, din sectorul civic și voluntar;

-  asociază actorii locali în jurul proiectelor colective și al acțiunilor multisectoriale, pentru a realiza sinergii, coproprietăți și masa critică necesară pentru îmbunătățirea competitivității economice a zonei;

-  consolidează dialogul și cooperarea între diferiți actori rurali, care, deseori, au puțină experiență de colaborare, prin atenuarea potențialelor conflicte și prin facilitarea unor soluții negociate prin consultații și discuții;

       -facilitează, prin interacțiunea diferiților parteneri, procesele de adaptare și de schimbare din sectorul agricol (produse de calitate, lanțuri alimentare, etc.), integrarea preocupărilor legate de mediu, diversificarea economiei rurale și calitatea vieții

GAL Dealurile Sultanului reprezintă o experiență reușită în cooperarea la nivel teritorial prin realizarea unor proiecte de succes ce au avut ca rezultat impulsionarea dezvoltării locale, datorită funcționării sale cu finanțare din PNDR 2007-2013 – Axa LEADER, când pe teritoriul administrativ al comunelor Vișinești, Valea Lungă, Iedera, Vârfuri din județul Dâmbovița și comuna Provița de Sus din județul Prahova, s-a implementat o Strategie de Dezvoltare Locală construită pentru și împreună cu actorii locali din teritoriu.

Teritoriul acoperit de Grupul de Acțiune Locală “Dealurile Sultanului” se află situat în zona de nord a Munteniei, în nord-estul județului Dâmbovița și nord-vestul județului Prahova, de-a lungul râurilor Cricovul Dulce, Provița, Prahova și Doftana, și cuprinde 13 UAT-uri: Adunați, Filipeștii de Pădure, Iedera, Poiana Câmpina, Provița de Jos, Provița de Sus, Secăria, Talea, Valea Doftanei, Valea Lungă, Vîrfuri, Vișinești și orașul Comarnic.

GAL-ul are o suprafață de 756,12 km2, 54.601 locuitori și o densitate de 72,21 loc/km2.

În acest teritoriu este mai mult decât necesar implementarea unei strategii de tip LEADER datorită faptului că numai prin cooperarea actorilor locali se pot identifica soluții care să conducă la creșterea atractivității și dezvoltării durabile economice, sociale și de mediu a teritoriului prin protejarea și valorificarea responsabilă a resurselor locale.

Obiectivul general pe care ni-l propunem prin implementarea unei strategii LEADER este ”Creșterea atractivității teritoriului GAL Dealurile Sultanului ca areal optim pentru locuit, muncit și vizitat”. Acest obiectiv va pune în valoare resursele locale și va contribui la creșterea puterii economice la nivel local, stabilizarea populației, menținerea identității culturale și renașterea tradițiilor, ameliorarea calității factorilor de mediu și conservarea biodiversității.